Genel

SQLite mı MySQL mi

Konumuz dahilinde sizlere SQLite mı MySQL mi tartışmalarına yönelik elde ettiğimiz bilgileri sunacağız. Öncelikle SQLite üzerinden değerlendirme ve bilgilendirme amaçlı cevaplar sunmaya başlayalım. Kütüphanesinde barındırdığı bir takım önemli araçları sayesinde yazılımcıların her türlü veri işlemesine olanak tanıyan SQLite, öte yandan kendisinden faydalanan bir uygulama içine gömülü vaziyette işleyiş gösteren kütüphane sistemini oluşturmaktadır. Müstakil tarza sahip SQLite, hiçbir program veya ek yazılıma gereksinim duymadan tüm ihtiyaçlarını çok rahat bir şekilde dosya tabalı halinde veritabanı olmaktadır. Buna hitaben host edilebilen MySQL alternatifi ve benzerleri ile karşılaştırılma yapılabilir.

Desteklenen Veri Türleri Nelerdir?

SQLite ve MySQL veri tabanlarının kendilerine ait bir takım farklı avantajları bulunmaktadır. SQLite kütüphanesini ele aldığımızda SQLite, BLOB, INTEGER,  TEXT ve NULL gibi veri çeşitlerini desteklerken, MySQL ise DATATIME, NTINYTEXT, DATE, NUMERIC, BLOB, MEDIUMTEXT, YEAR, TINYBOB, FLOAT, DOUBLE, INT, INTEGER ve daha birçok farklı veri türünü desteklemektedir. Bu nedenle kendilerine özgü bir takım farklı ek avantajlarla seçim kapsamında farklı işleyişler göstermektedirler. SQLite dosya tabanlı bir kütüphane olmaktadır ve her ne kadar basit bir yapıda görünse de aslında tamamen SQL bağlantısına dahil olarak kullanılmaktadır. Basit olduğu kadar güvenlik konusunda da oldukça sağlam olmaktadır.

MySQL ile Çalışma Durumu Nedir?

Yukarıda belirtilen durumların yanı sıra MySQL ile birlikte çalışma durumu da oldukça kolay olmaktadır. Buna örnek olarak MySQL üçüncü parti veritabanı türleri doğrultusunda başlangıç için oldukça büyük kolaylıklar sunmaktadır ve bununla birlikte basit bir kurulum dahilinde olan MySQL birçok olumlu özelliğide kapsamaktadır. RDBMS türündeki hemen her SQL işlevselliğini MySQL’de kolaylıkla sağlamaktadır. Çok büyük gelişmiş verileri bile kolaylıkla sunan kütüphane, oldukça da güvenli ve gelişmiş bir sisteme sahip olmaktadır. Hız konusuna değinecek olursak bu konuda da oldukça verimli bir şekilde işleyiş göstererek randıman sağlamaktadır.

Dezavantajları Nelerdir?

Veritabanları arasında ileri seviyedeki işleyişler için öncelikli olan kullanıcı yönetim desteğinin olmasıdır. Maalesef bu işleyiş SQLite kütüphane türünde desteklenmemektedir. Tasarımsal konuda SQLite yüksek performans sağlayan bir kütüphane dahilinde olmamaktadır. Bu nedenle ayarlarında yetersiz kaldığı kütüphane de bu özellik bulunmamakta. Her ne kadar basit bir kullanım sunup aynı zamanda ince ayar seçeneklerini barındırsa da performansın artması adına herhangi bir ayar şekli bulunmamaktadır. MySQL kütüphanesini tasarımsal olarak ele aldığımızda ise geliştirilmemiş bir kapsam karşımıza çıkıyor. Ama buna karşılık son teknolojiye dayalı birçok uygulamanın da tam anlamıyla işlevsellik gösterdiğini söyleyebiliriz. RDBMS türüne göre daha nadir bir üst seviye güvenlik sunan MySQL, açık kaynak geliştirilebilir bir ürün türünü sunmaktadır. Fakat geliştirme süreciyle ilgili de kullanıcıların bazı durumlarda şikayetçi olduğu da gözlerden kaçmayan negatif durumlar içerisinde yer alıyor.  

Yunus Vural

11 yıllık tecrübem ile sizlere yazılım, seo, dijital pazarlama hakkında püf noktalar paylaşıyor olacağım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı