SEO

Schema.org Yapısal Veri Nedir?

En çok Schema olarak tanınan schema.org web sitenizin SERP sayfalarında yani arama motoru sonuçlarında çok daha iyi bir biçimde kendini gösterebilmesini sağlamak için HTML’ye koyabileceğiniz bir tag sözlüğüdür.

Schema.org: Google, Yandex, Bing ve Yahoo arasındaki iş ortaklığının neticesinde piyasaya çıkmıştır. Schema.org’u birçok arama motorunun mevcut site içeriklerinizi daha net bir şekilde anlamalarını ve en iyi sonuçları size göstermesini sağlayarak olması gereken tüm bilgileri sağlamanızda size yardımcı olmak için faydalanabilirsiniz. HTML’ye Schema markup’ları koyarak web sayfanızın başlığı altında gösterilen snippetleri arttırarak web sayfanızın arama motorları sonuçlarında bölümünde gösterilme biçimini geliştirir.

Schema microdata ve yapısal veriler arasındaki fark nedir?

Yapısal veriler, isimlendirme vasıtasıyla arama motorlarının sayfa içeriklerinizi kategorilere ayırıp, dizine ekleyerek kullanıcılara kolaylık sağlayan bir sistemdir. Microdata ise HTML5 vasıtası ile çalışan yapısal veri biçimidir. Schema.org, microdata tag’ler için birçok tanımları önünüze koyan bir projedir.

Schema, Open Graph’ın yerini tutabilir mi?

Open Graph, Facebook tarafından idare edilen bir işaretleme biçimidir ve açıklama ve resim gibi bazı kaynakları ayrıştırmaya için kullanılır. Schema, Open Graph’a göre çok daha detaylı seçenekler listesi gösterir. Schema ve Open Graph beraber kullanılabilir ancak Open Graph, Schema’nın yerine kullanılamaz.

En İyi SEO Uygulamaları

Schema’nın desteklediği öğe türleri

Yapısal veriler ile mevcut ürünlerden tutun açıklamalara kadar birçok ögeyi işaretlemek gayet mümkün. Daha çok aşağıda belirttiğimiz gibi bilgi edinmek maksadıyla da kullanılabilir:

  • Kreatif çalışmalar
  • Etkinlikler
  • Organizasyonlar
  • Kişiler
  • Yerler
  • Ürünler

Bu ögelerin her birini daha detaylı olarak anlamlandırabilirsiniz. Örneğin “kreatif çalışmalar” kategorisi başlığında bir kitap, bir isme ya da isbn numarası elde edebilir.

Schema kullanan arama motorları

Schema; Google, Yahoo, Bing ve Yandex tarafından bilinmekte ve korunmaktadır. Diğer arama motorlarının ise Schema’yı kullandıkları hakkında net bir bilgi yoktur.

Yapısal verilerin sıralamalara etkisi

Yapısal verilerin sıralamaları etkileyip etkilemediği hakkında kafalarda çok büyük bir işareti var. İşin gerçeği, sıralamaları geliştiriyor diyebilmemiz için gösterebileceğimiz kesin bir sonuç yok. Ancak daha geniş ve zengin bir snippetin sayfayı ziyarete gelenlere daha farklı, ilgi çekici geldiği ve daha çok tıklanma sonuçları elde edebileceğinize dair çok sayıda kanıt var. Schema ile birçok deneme ile toplam ziyaretçilerinizin ne tür tepkiler verebileceğini izleyerek en güzel sonuçları yakalayabilirsiniz.

Schema’yı diğer yapısal verilerle kullanma

Schema, RDFa ve JSON-LD ile beraber kullanılabilir, ancak mikro formatlar bakımından destek görmez.

Yunus Vural

11 yıllık tecrübem ile sizlere yazılım, seo, dijital pazarlama hakkında püf noktalar paylaşıyor olacağım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı