Wordpress

WordPress Hızlandırma Nasıl Yapılır

Konumuz dahilinde sizlere WordPress hızlandırma nasıl yapılır ve WordPress’e yönelik diğer tüm önemli detayları sizlere aktaracağız. Açık kaynak koduna sahip dünyanın en çok kullanılan hazır sistemi WordPress, birçok web sitesi alanına yönelik kolaylıklar sunuyor. Yıllardır yaşadıklarını biriktirip blog açarak yazmak isteyenlere, ürün veya ürünler için sitesine blog sayfası açarak bu ürünler hakkında bilgi vermek isteyenlere harika bir sistem sunuyor. Bunların yanı sıra kurumsal niteliğe sahip bir firmanız var ise WordPress sayesinde harika siteleri de ortaya çıkarabilmektesiniz. Hazır CMS olarak da adlandırılan WordPress emsali birçok yazılım sistemine karşın lider durumda olmakta. Dünyada en çok seçilen hazır sistemi olmasının en etkili alanı da her türlü web sitesi için esnek bir hal alması ve kolay yönetici panelinin bulunması üzerinedir.

Güvenilir ve Geliştirilebilir Sistem

WordPress sadece kolay kullanımı sunmuyor, öte yandan güvenilir bir yazılım olan sistem birçok saldırıya yönelik dayanıklı ve güçlü olmakta. Dünyanın en çok tercih edilen yazılımı günümüzde 70 milyonu aşan bir kullanıcı kitlesine de sahip olmaktadır. Bu tercihlerin büyük sebebi az evvelde bahsettiğimiz üzere öncelikli olarak güvenli olması, akabinde geliştirebilir ve pratik bir kullanım kolaylığı sağlamasıdır. Fakat bazı eklentiler, hosting sıkıntıları veya çeşitli nedenlerde ötürü WordPress sistemlerinde yavaşlama görülebilmekte. Her şeyi ile dört dörtlük bir sistem olan WordPress, bazı zamanlar aşırı yavaş çalışan bir sistem haline de gelebilmektedir. Fakat her sorunda olduğu gibi bu durum içinde çözümler bulunmaktadır.

Doğru Hosting Seçimi

İnternet kavramı tamamen hıza bağlı deyimlerle bahsedilmektedir. Koşullar ve durum ne ise her zaman internetin hızlı olması istenmekte. Bu durum WordPress içinde geçerli olmakta, eğer hızlı ve sorunsuz bir sitenizin olmasını istiyorsanız öncelikle satın aldığınız yani WordPress’in kurulu olduğu hosting servisinizin hızlı ve sorunsuz çalışmasıdır. Bu kapsamda deneyimli, köklü ve güvenilir hosting şirketleri bulunuyor. Bunlar fiyatlarına göre veya sunmuş olduğu hosting plan özelliklerine göre de farklılık gösterebilmektedir. Hosting planlı seçerken ilk olarak WordPress sistemini ve buna bağlı olan başlıca eklentilerinin düzgün bir şekilde çalıştırılacağı bir firmayı tercih etmelisiniz. Günümüzde birçok büyük datacenter firmaları WordPress hosting adı altında paketleri müşterilerine sunmakta.

Bu doğrultuda seçeceğiniz hosting şirketinin WordPress üzerinde hatasız derleme yapması sitenizin daha güvenilir ve daha kapsamlı bir şekilde işleyiş göstermesini sağlayacaktır. Öte yandan hosting’in bağlı olacağı “server” sisteminin işlemci ve RAM gibi donanımlarını da göz önünde bulundurmalısınız. Bazı firmalar ucuz fiyatlarla sundukları hostinglerin ait olduğu server’ların donanım kapasiteleri düşük tutmaktadır. Bu durum sitenizin yavaş çalışmasına neden olabilir.

Kullandığınız Tema Sitenizi Yavaşlatıyor Olabilir

WordPress’in çok amaçlı bir sistem olduğunu yazımızın başında dile getirmiştik. Birçok sektöre yönelik temaları ücretli veya ücretsiz temin ederek rahatlıkla kurulumunu yapabilirsiniz. Fakat bu konuda dikkat etmeniz gereken tek şey temanın sitenizi yormamasıdır. Diyelim ki çok beğendiğiniz ve ihtiyaçlarınızın hemen hepsini karşılayan bir tema buldunuz ve yüklediniz. Görsel olarak hoşuna giden bu tema işlevsellik olarak sitenizin hızını düşürebilir ve buna bağlı olarak çeşitli derleme hatalarına maruz kalabilirsiniz. Bu gibi sorunları sonradan yaşamamak adına WordPress site hız testi gibi araçları kullanarak beğendiğiniz temaya ait URL adresini teste tabii edip ölçümler yapabilirsiniz. Akabinde tema hız konusunda sıkıntı yaşatmıyor ise satın alma veya ücretsiz olarak elde ederek sisteminize entegre edebilirsiniz.

Yüklediğiniz Eklentiler Site Hızınızı Düşürebilir

WordPress site hızlandırma tekniklerinden bir diğeri de eklentiler üzerine olmaktadır. Sitenizde ne kadar çok eklenti çalışırsa buna bağlı olarak veritabanı da yüklü işlem gördüğü için sitenizin hız değeri düşük seviye de olabilmekte. Bu durumun önüne geçebilmek adına işinize yaramayan veya sitenizin amacını ön plana çıkarmak için gerek duyulmayan tüm eklentileri pasif hale getirmektir. WordPress eklentileri her ne kadar siteyi gerek görsel, gerek ise işlevsellik olarak geliştirmeye yönelik olsa da sitenizin yavaşlamasında da önemli bir rol oynadığını unutmamanız gerekiyor.

Buna şöyle bir örnekte verebiliriz; diyelim ki halı saha maçına gidiyorsunuz ve çantanıza gerekli olan tüm malzemeleri alıyorsunuz. Bu malzemelere ek olarak halı saha da olmazsa da rahatlıkla top oynayabilecek birçok eşyayı da çantaya ekliyorsunuz. Aşırı yük oldu değil mi? Bu çerçevede yer alan amaç ise az/gerekli eşyalar ile halı saha da iyi bir performans sergilemektir. İşte eklentiler de bu şekilde işlemektedir. Sitenizin gereksinim duyduğu eklentiler dışında her hoşuna giden eklentiyi sisteme dahil ederseniz veritabanı aşırı yüklenmeden ötürü yavaş sorgulara yapabilir ve buna hitaben sitenizde kasılmalara yaparak hız seviyesini de düşürebilmektedir.

CACHE(Önbellekleme) Sayesinde Sitenizi Ferahlatın

Önbellekleme sayesinde WordPress site hızlandırma işlemlerinize bir adım daha yakın olabilirsiniz. Bu teknik sitenizi ziyaret eden kullanıcılar sayfanıza erişim sağladığı vakit, sayfanın açılma süresince veritabanın sorguladığı tabloları otomatik olarak hızlandırmaya yaramaktadır. Örneğin farklı bir dil öğreniyorsunuz bunun için ilk etapta size kelime bazında çalışma tekniği verilmektedir. Böylelikle kelime bazında çalışmalarda soru halini uzun bir zaman düşündükten sonra kesip cevaplar verebilirsiniz.

Geçen zaman dahilinde basit kelimelerle öğrenme durumunuzu geliştirerek ve aynı zaman da kuralları da öğrenerek, öğrendiklerinizi soru üzerinde hızlı cevaplar vererek sürdürebilmektesiniz. İşte önbellekleme dediğimiz yöntemde sitenin sorgu bakımından hızlanmasında bu şekilde bir işleyiş göstermekte. Resmi site de veya güvenilir sitelerde WordPress cache eklentisi veya WordPress önbellekleme eklentisi olarak da birçok farklı kaynağa ulaşabilirsiniz. Bu tür eklentilerin işleyiş ve ayar sunumları farklı olabilmektedir. Buna ek olarak performans bakımından da sundukları özelliklerde değişiklikler olabilmektedir. Fakat %50’nin üzerine çıkabilen site hız seçenekleri sunan eklentilerin var olduğunu bilmenizde de fayda var.

Yunus Vural

11 yıllık tecrübem ile sizlere yazılım, seo, dijital pazarlama hakkında püf noktalar paylaşıyor olacağım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı