Genel

Google Search Console URL Parametreleri Nasıl Kullanılır?

Güncel olarak Google site yönetim araçlarının olduğu serviste parametre kullanımı da bulunmaktadır. Parametrelerin kullanımı site yöneticileri tarafından web sayfalarında birtakım düzenlemeler yapabilmek amacıyla kullanılmaktadır. Site içeriklerini değiştirmek için parametrelerden yararlanmak isteyen web sitesi sahipleri, Google Search Console kullanımıyla ilgili aşağıdaki detayları bilmelilerdir.

Herhangi bir web sitesinin indekse eklenme ve taranma durumunu parametreler etkileyebilmektedir.  Kopya sayfaların hızlı şekilde çoğalması ve linklerin sayfaların çeşitli versiyonlarına dağılması parametrelerde yaşanan çoklu uygulamalar ile meydana gelmektedir. Bu durum yaşandığında web sayfasının değer kaybetmesi ve canonical versiyona sıralamada yer verilmemesine sebep olabilmektedir. Herhangi bir web sitesi sayfası üzerinde arama motoru tarama süresini uzun tuttuğu durumlarda diğer sayfaların taranmadan geçilmesi durumu oluşabilmektedir.

URL Parametrelerinde Değişiklik Yapmak

Web sitesinin varlığını Google’a gösterebilmek adına parametrelerden yararlanılabilmektedir. Parametrelerini güçlü şekilde kullanmak Google ile iletişim halinde kalabilmek için oldukça önemlidir. Parametreleri kullanırken web sayfası içerisinde değişiklik yapılması ya da yapılmaması gerektiğine karar verilmelidir. Parametre değerlerini belirleyerek sayfa içeriğinde değişiklik olup olmayacağı ayarlanabilmektedir. Parametre ile sayfa içeriğinde değişiklik yapılacağı durumlarda karşı karşıya kalınan birçok seçenek bulunmaktadır. Bu seçenekler arasından en doğru ve uygun olanının seçilmesi oldukça önemlidir. Seçim yapılırken bir yandan da web sitesindeki URL’lerin taranıyor olması gerekmektedir. Bu özellik için öncelikle yapılması gereken Google Search Console hesabına giriş yapılarak üzerinde düzenleme yapılacak olan web sitesinin seçilmesidir. Daha sonra Tarama > URL Parametreleri kısmına tıklanarak istenilen ayarlar seçilebilmektedir. URL Parametreleri kısmına girildikten sonra Google’ın web sitesinde bulduğu tüm parametreler görüntülenebilmektedir. Ayrıca toplanan URL miktarına da Google’ın izleme yeteneği sayesinde erişilebilmektedir.

URL parametrelerinde varsayılan ayar “Googlebot karar versin” olarak belirlenmiştir. Varsayılan ayar sayesinde Google kopya sayfaların tespitini yapabilmektedir. Bu işlemde kontrol ayarlarını detaylandırmak için Düzenle kısmına tıklanmalıdır. Düzenle seçeneğinden sonra parametrelerin sayfaları değiştirme durumu incelenmelidir. Bu incelemeyi yapmadan önce son taranan URL’lerin bilgisine ve parametrelerin neler yaptığına erişebilmek mümkündür.

Seçim yapma aşamasına gelindiğinde karşılaşılan 2 seçenek bulunmaktadır. “Evet” seçeneği sayfa içeriğini değiştirir, yeniden sıralar veya daraltır. “Hayır” seçeneği ise sayfa içeriğini etkilemez. “Hayır” seçeneğine tıklandıktan sonra belirlenen parametrelerin bulunduğu sayfalar bir olarak görüntülenmektedir. Ancak “evet” seçeneğinin seçilmesi halinde bir parametrenin sayfayı nasıl değiştireceği konusunda düzenleme yapabilme fırsatı ortaya çıkmaktadır. Sayfadaki içerik üzerinde sıralama, daraltma, belirtme, çevirme ve sayfalara ayırma gibi detaylar seçilebilmektedir. Sıralama, içeriğin sunulduğu sıralamayı değiştirmek için kullanılmakta, daraltma ise içeriğe filtre uygulamak amacıyla ayarlanmaktadır. Sayfada görüntülenen içerik grubunu belirtmek için belirtme seçeneği, içeriğin çevrilmiş halini görmek için çevirme seçeneği, belirli bir sayfayı diğerlerinden ayırarak görüntülemek için ise sayfalara ayırma seçeneği kullanılmaktadır.

Tüm bu seçeneklerin ardından Googlebot tarafından taranması gereken URL’yi belirlemek için farklı seçenekler ortaya çıkmaktadır. “Googlebot belirlesin” seçeneği kullanılması en uygun olan seçenektir. Özellikle parametrelerin çalışma şeklinden anlamayanların varsayılan bu seçeneği tercih etmesi gerekmektedir. “Her URL” seçeneği Google’ın tüm URL’leri taraması anlamına gelmektedir. Tüm URL’ler tarandıktan sonra Google elde ettiği sonuçlara göre seçim yapmaktadır. “Yalnızca şu değere sahip URL’ler” seçeneğinde belirli parametreleri içeren URL’ler taranmaktadır. Son olarak “hiçbir URL” seçeneği seçildiğinde girilen parametrenin bulunduğu hiçbir URL taranmamaktadır.

Parametre ayarlarından her ne seçilirse seçilsin sonuçların ne olduğu olumlu ya da olumsuz olarak Google sayesinde görünebilmektedir. Yapılan parametre ayarlarının hepsinin bir Excel dosyasına kaydı tutularak daha detaylı ve kapsamlı incelemeler yapılabilmektedir.

Bu Özellik Kullanılmalı Mı?

URL parametreleri özelliğini kullanmak için ne yaptığını ve ne işe yaracağını bilmek gerekmektedir. Ayarlarda yapılan herhangi bir yanlışın sonucunun daha büyük olumsuz getirileri olabilmektedir. Belirli parametreleri olan URL’leri indeksten çıkartma komutunu vermek indekste bulunan sayfaların ortadan kalkmasını sağlayabilmektedir. Ortadan kalkan sayfalar sayesinde daha fazla sayfa taranıp indekse eklenebilmektedir. Böylece web sitesindeki tarama işlemlerinde ve sıralama elde etmekte daha verimli sonuçlar alınabilmektedir. 

Tarama verimliliğini arttırmak için URL parametreleri kullanılabilmektedir. Belirlenmiş URL’leri başka URL’ler ile birleştirmek isteniyorsa etkilenecek olan URL’lerdeki içeriklerin detaylı şekilde incelenmesi gerekmektedir. Ancak bu konu hakkında herhangi bir bilgisi olmayanların Google’ın sunmuş olduğu önerileri takip etmeleri daha faydalı olacaktır.

Yunus Vural

11 yıllık tecrübem ile sizlere yazılım, seo, dijital pazarlama hakkında püf noktalar paylaşıyor olacağım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı